Čo naše srdce ohrozuje?
- obezita
- zvýšené krvné tuky, cholesterol a triglyceridy
- zvýšený krvný tlak
- oxidačný stres
- fajčenie, nadmerný príjem alkoholu
- diabetes
- vysoká hladina homocysteínu
- stres
- nesprávne stravovacie návyky
- nedostatok pohybu
Väčšinu týchto faktorov môžeme ovplyvniť, zmenou stravovacích návykov v rodine, čím môžeme predísť neustálemu celosvetovému narastaniu kardiovaskulárnych ochorení. Ďalším podstatným faktorom je stres, ktorý sprevádza človeka v súčasnosti. Veľké zmeny sa uskutočnili počas minulého storočia, kedy sa zmenil charakter základných potravín. Vedeckotechnický pokrok v potravinárskom priemysle, má svoje dobré a zlé stránky. Na jednej strane máme dostatok jedla a na strane druhej sú to potraviny čistené, rafinované, geneticky upravované, ktoré strácajú najdôležitejšie živiny, pričom v mnohých prípadoch obsahujú množstvo konzervantov, hormónov a pesticídov škodlivých pre ľudské telo.
Zachráni nás prevencia?
Je najvyšší čas začať zodpovedne pristupovať k otázkam nášho zdravia, starať sa o seba oveľa skôr, ako sa objavia prvé príznaky choroby. Je neskoro vyhľadávať pomoc medicíny, keď je choroba v zlom a horšom štádiu. Ľahšie je chorobám predchádzať. Naozaj netreba veľa. Stačí sa pestro stravovať, zvoliť vhodne kombinovanú stravu, obohacovať ju výživovými doplnkami, detoxikovať organizmus, nejesť veľké dávky potravín, hýbať sa na čerstvom vzduchu a zdržovať sa v zdravom prostredí.
Za najdôležitejšie potraviny pre zdravé srdce sa považujú: avokádo, baklažán, drobné bobuľové ovocie, hrozno, pšeničné klíčky, paradajky, špenát, cibuľa, cesnak, pohánka, plody a olej z rakytníka, ananás, ľanové semienka, mandle, vlašské orechy, morské ryby a mnoho ďalších.
Najznámejšie bylinky, ktoré upravujú hodnoty krvného tlaku a blahodarne pôsobia na srdce sú: imelo biele, hloh jednosemenný, gingo dvojlaločné, rozmarín lekársky, prírodné šťavy z arónie čiernoplodej.
Pre organizmus je dôležitá aj suplementácia (doplnenie) vitamínmi a minerálnymi látkami ako:
vitamín C - jeho nedostatok zbadáme na popraskaných vlásočniciach, vitamín E - jeho nedostatok spôsobuje štiepenie buniek, lecitín - bráni vzniku zrazenín, kyselina linolénová - omega3 mastná kyselina proti zhlukovaniu krvných doštičiek, flavonoidy a beta-karotenoidy majú antioxidačný účinok a súčasne bránia kôrnateniu ciev. Ďalej je dôležité doplniť do organizmu vitamíny skupiny B - dôležitý faktor pri odbúravaní homocysteínu. Jeho vysoká hladina vzniká ako medziprodukt metabolizmu aminokyseliny metionínu a pri nedostatku vitamínov skupiny B, hlavne B6 ,B9 a B12 a stáva sa veľmi účinným rizikovým faktorom pre kardiovaskulárne ochorenia. Nesmieme zabudnúť na minerály a predovšetkým na magnézium (Mg), ktorý je dôležitý pre každú bunku rovnako, ako aj enzýmy. Spolu s vápnikom (Ca) zodpovedá za pravidelný rytmus srdca. Ľudia so srdcovými ťažkosťami trpia často aj nedostatkom koenzýmu Q10, ktorý sa podieľa na bunkovom spaľovaní tukov.
Je dokázané, že človek potrebuje denne vyše 90 životne dôležitých látok zahŕňajúcich minerály, vitamíny, aminokyseliny a mastné kyseliny.
Zdroj: http://www.liecive.herba.sk/index.php/archiv/liecive-rastliny-2015/lieci...
Pridať nový komentár