Allium sativum L. – česnek kuchyňský – Liliaceae
Cesnak poznali už v časoch stavby egyptských pyramíd. Cesnak v tých časoch dostávali robotníci pravdepodobne kvôli prevencii epidémie. V stredovekých receptároch sa o cesnaku píše, že sa používal ako afrodiziakum. Čerstvá alebo opatrne sušená neporanená cibuľa cesnaku obsahuje ako hlavnú obsahovú látku aliín (1%) [(+)-S-alyl-L-cysteínsulfoxid] – aminokyselinu s obsahom síry. Pri porušení tkaniva sa aliín za prítomnosti enzýmu aliinázy konvertuje na výrazne aromatický alicín (1mg aliínu zodpovedá približne 0,45 mg alicínu). Cesnak ďalej obsahuje silicu (mono- až hexadialyl sulfidy, vinylditiín izoméry) (+)-S-metyl-L-cysteín sulfoxid, γ-L-glutamyl peptidy, S-alyl-cysteín, adenozín, aminokyseliny, látky steroidnej štruktúry. V súčasnosti sa cesnak využíva najmä v profylaxii aterosklerózy a vysokého krvného tlaku. Viaceré klinické štúdie zaznamenali pokles celkového cholesterolu a lipoproteínov s nízkou denzitou (LDL) v priebehu 4 až 12 týždňov užívania cesnaku.
Z ďalších významných účinkov je to účinok antiagregačný, vazodilatačný a antioxidačný. Pre svoj antiagregačný účinok zlepšuje cesnak reologické (tokové) vlastnosti krvi, ktoré sú tiež veľmi dôležité v prevencii aterosklerózy. Terapeutický a profylaktický účinok cesnaku je viazaný najmä na prítomnosť alicínu a jeho transformačných produktov. Má tiež výrazný antibakteriálny, antivirotický, antifungálny účinok a pôsobí aj proti črevným parazitom. Používa sa pri prechladnutí, kašli, bronchitíde. Pre antioxidačný účinok sa cesnak odporúča najmä fajčiarom. Na bradavice a opary sa osvedčuje vonkajšie použitie cesnaku kuchynského.
Terapeutickú dávku predstavujú 4 g čerstvého cesnaku, čo zodpovedá asi 2 až 3 strúčikom denne.
(z článku: PharmDr. S. Fialová, PhD.: Vybrané liečivé rastliny vhodné pre seniorov)
Zdroj: http://www.liecive.herba.sk/index.php/archiv/2010/5-2010/srdce-a-cievy
Pridať nový komentár