Fruktóza
Fruktóza je jednoduchý ovocný cukor, ktorý má sladivosť až o 30 % vyššiu ako repný cukor. Je vhodná na dochutenie sladkých jedál, ale aj na varenie a pečenie. Fruktóza s vanilkovou príchuťou je náhradou vanilkového cukru.
- Glykemický index fruktózy: 27
- 1 SJ = 10 g
Xylitol
sladidlo, ktoré sa v prírode vyskytuje ako polyol (5-uhlíkatý alkohol) vo veľa druhoch ovocia, zeleniny a rastlín. Je rovnako sladký ako cukor, nemá vedľajšiu príchuť. Je možné ho použiť na osladenie zákuskov, tort, dezertov, zmrzlín – v receptoch stačí množstvo cukru nahradiť asi 2/3 množstvom xylitolu. Keďže má antibakteriálne účinky, nie je vhodný na prípravu kysnutého cesta, pretože nezabezpečuje vhodnú pôdu pre kvasinky.
- Glykemický index: 7
- 1 SJ = 16 g
Stévia
je rastlinka, ktorá sa používa na sladenie, liečenie niektorých druhov kožných chorôb a v kozmetike. Je 300-krát sladšia ako cukor. Je možné použiť ju na priame sladenie nápojov, dochutenie sladkých jedál, ale je vhodná aj na varenie či pečenie. Má svojskú príchuť – v koláčoch je možné ju zmierniť tak, že do cesta zároveň použijeme kúsok horkej čokolády.
- Glykemický index: 0
- 1 SJ = 0
Sukrin
vyskytuje sa v prírode, najmä v určitých druhoch ovocia (napr. melóny, hrušky, hrozno), ale aj v takých potravinách, ako je napríklad syr. Získava sa kvasným procesom. Nezvyšuje hladinu cukru a nemá žiadny vplyv na vylučovanie inzulínu. Chutí aj vyzerá ako klasický cukor, je vhodný na priamu konzumáciu, na varenie i pečenie.
- Glykemický index: 0
- 1 SJ = 0
Javorový sirup
je sladidlo, o ktorom je k dispozícii azda najviac rozporných informácií – od vysokého glykemického indexu a nevhodnosti pre diabetikov až po informáciu, že sa vstrebáva cez črevnú stenu a glykémiu neovplyvňuje, takže ho netreba počítať do SJ. Chuťovo pripomína karamel, je výborný napr. do bieleho jogurtu, na palacinky alebo iné sladké jedlá.
- Glykemický index: 54 – 90
- 1 SJ = 15 g
Sirup z agáve
sladidlo z kaktusu na báze fruktózy, obsahuje zvyškový inulín, stopové množstvá minerálov a veľa železa. Chuťou pripomína med, je možné použiť ho na osladenie nápojov, bieleho jogurtu, na chlieb s maslom alebo na pečenie.
- Glykemický index: 27
- 1 SJ – podľa údajov na obale
Prevodové tabuľky
ide o prepočet receptov obsahujúcich obyčajný cukor na recepty s rôznymi druhmi uvedených sladidiel. Prepočty sú individuálne a závisia vždy aj od iných surovín použitých v jednotlivých receptoch:
- fruktóza: v upravenom recepte treba použiť množstvo zodpovedajúce asi 2/3 množstva cukru uvedeného v pôvodnom recepte
- xylitol: rovnako ako pri fruktóze
- stévia: 2 – 3 kvapky čírej stévie zodpovedajú asi 10 g obyčajného cukru
- sukrin: je menej sladký ako cukor (uvádza sa, že má 75 % sladivosti cukru), takže ho obyčajne v receptoch treba viac ako klasického cukru
- zero cukor: 1 čajová lyžička zodpovedá 4 čajovým lyžičkám klasického cukru
Ostatné suroviny používané v receptoch a spôsob výpočtu SJ
- v receptoch sa často vyskytujú mleté mandle alebo ľanové zrniečka – nie je potrebné počítať ich do SJ, preto ani v receptoch sa s nimi v celkových SJ nepočíta, ale treba to vyskúšať
- mandľová múka je často prisladená cukrom, takže obsahuje sacharidov podstatne viac – ak na pečenie používate takúto, je potrebné SJ v jednotlivých receptoch prepočítať
- ak chcete v recepte nahradiť napríklad polohrubú múku mandľovou, stačí jej menej, obyčajne polovičné množstvo, inak môže byť cesto tvrdé
- vo vybraných receptoch nájdete aj zmes na pečenie s nízkych obsahom sacharidov Low-carb master mix – odporúča sa miešať ju s múkou v pomere 1 : 1
- súčasťou receptov bývajú aj vlašské orechy, pri tých si treba recept prepočítať podľa vlastných tabuliek SJ, t. j. podľa toho, koľko gramov orechov počítate na 1 SJ.
Zdroj: diabetikinfo.sk
Veríme, že ste na našich stránkach našli informácie, ktoré ste potrebovali. Všetky články, ktoré ste čítali, by nebolo možné vytvoriť aj bez vašej finančnej podpory. Ďakujeme, že prispievate.
Názov účtu: Porážka.sk, Číslo účtu: 1242441006/1111, IBAN: SK9711110000001242441006
Pridať nový komentár