Zdravá večera od Mirky Luberdovej

Veríme, že ste na našich stránkach našli informácie, ktoré ste potrebovali.  Všetky články, ktoré ste čítali, by nebolo možné vytvoriť aj bez vašej finančnej podpory. Ďakujeme, že prispievate.

Názov účtu: Porážka.sk, Číslo účtu:  1242441006/1111,   IBAN: SK9711110000001242441006

 

Ak máte všeobecným lekárom predpísanú antikoagulačnú diétu (klikni tu)diabetickú diétu (klikni tu), kliknte si, prosím, na odkaz.

 

 

Šošovicový šalát s orechami a kozím syrom (4 porcie)

Ingrediencie:

75 g jačmených krúpov

400 g zelenej šošovice

25 g mandlí

25 g vlašských orechov

50 g sušených brusníc

100 g kozieho syru

100 g rukoly

Postup:

Jačmenné krúpy zalejeme vodou a necháme namočené aspoň 8 hodín.

Potom scedíme a premyjeme vodou a opäť scedíme. Dáme do hrnca, zalejeme vodou a necháme zovrieť. Oheň stíšime, zakryjeme a pomaly dovaríme zhruba 30 minút. Jačmeň musí zmäknúť. Opäť scedíme a necháme vychladnúť. Šošovicu uvaríme domäkka s bobkovým listom v mierne osolenej vode. Následne vychladenú zmiešame s jačmeňom a zvyšnými ingredienciami. Mandle a vlašské orechy môžeme opražiť na suchej panvici, prípadne ich jemne osladiť kvapkou medu, javorovým sirupom alebo pšeničným sladom.

 

Quinoa s medvedím cesnakom

Ingrediencie:

1 pohár quinoa

morská soľ

2 veľké paradajky

100 g očisteného mladého hrášku

1 červená cibuľa

štipka čierneho mletého korenia

1/2 sladkej červenej papriky

15-20 listov medvedieho cesnaku

kokosový tuk

Postup:

Quinou opláchneme a dáme variť so štipkou soli v pomere vody 1:2.

Medzitým si nadrobno nasekáme červenú cibuľku, paradajky a papriku. Na rozohriatej panvici s kokosovým tukom (kto nemá rád kokosovú chuť, môže použiť iný olej) osmahneme cibuľku a kto má problém s trávením surovej papriky, tak pridá aj papriku. Tesne pred dokončením cibule s paprikou môžeme na pár sekúnd pridať aj paradajky. Ja ich mám však radšej čerstvé. Snažíme sa predsa udržat čo najviac vitamínov v pokrme. Uvarenú quinou zmiešame s pripravenou zeleninovou zmesou. Zľahka okoreníme. Dôkladne premiešame a prisypeme surový mladý hrášok. Listy medvedieho cesnaku umyjeme a posekáme na malé kúsky. Pridáme úplne na koniec, aby sme ponechali všetky výživné látky v ňom. Tento pokrm chutí skvele aj s pridaním červenej repy.

 

Chrumkavý cícer s karfiolom

Ingrediencie:

1 hlávka karfiolu

100 g cíceru

hrsť čerstvj petržlenovej vňate

1 veľká lyžica horčičných semienok

1 veľká lyžica dijonskej horčice

hrubozrnná morská soľ

cesnak

ume ocot

čierne korenie

Postup:

Cícer si namočíme a opláchneme aspoň na 12 hodín do vody a necháme ho na tmavom chladnom mieste. Namočený cícer opäť prepláchneme a dáme variť so štipkou soli do polomäkka. Medzitým si očistíme a umyjeme karfiol. Rozdelíme ho na malé ,,kvietky''. Veľký plech si potrieme olivovým olejom a dáme na neho osušený cícer a karfiol. Potrieme ich pretlačeným cesnakom zmiešaným s olivovým olejom a hrubozrnnou morskou soľou. Potom všetko posypeme horčičnými semienkami a necháme všetko zapiecť v trúbe vyhriatej na 200°C dozlatista. Medzitým si pripravíme dresing z dijonskej horčice, olivového oleja a ume octu. Všetko spolu dôkladne premiešame. Teplú zeleninu polejeme dresingom. Posypeme nadrobno posekanou petržlenovou vňaťou a môžme podávať. Ako príloha sa hodí aj nakladaná cvikla s chrenom.

 

Quinoové muffiny

Ingrediencie:

150 g uvarenej quinoi

60 g celozrnej múky

130 g polenty

1 veľká lyžica prášku do pečiva z vínneho kameňa

štipka sódy bikarbóny

1/2 lyžičky arrowroot prášku

250 ml mandľového mlieka

3 lyžice olivového oleja

3 vajíčka

hrsť sušených paradajok v oleji

Postup:

V jednej miske pripravíme cesto zmiešaním polenty, múky, quinoi, prášku do pečiva, sódy bikarbóny, nadrobno posekyných sušených paradajok a soli. V druhej vymiešame mandľové mlieko s vajíčkami, olejom a arrowroot. Následne všetko jemne zmiešame a vytvoríme hladké cesto. Muffinový plech vymystíme, vložíme papierové košíčky do jednotlivých otvorov a nalejeme cesto. Vyjde nám zhruba 8 muffinov. Pečieme v trúbe vyhriatej na 200°C, kým sa nám neprestane lepiť drevené špáradlo v strede muffinu. Tieto slané muffiny môžeme podávať s avokádovou pomazánkou, alebo s paprikovou omáčkou s makadamiovými orechmi.

poznámka: Táto pseudoobilovina je plná fytonutrientov a flavonoidov, ktoré sú dôležitými bojovníkmi v boji s rakovinou. Je bohatá na mangán, horčík, kyselinu listovú a fosfor. Quinoa je bohatým zdrojom vápnika a bielkovín. Pôsobí nielen protizápalovo, ale má pozitívny vplyv na srdce a cievy.

 

Sladký špenátový šalát

Ingrediencie:

 500 g listov mladého špenátu

1/2 kápie

3 kúsky sušených marhúľ

4 kusy vlašského orecha

200 g mungo klíčkov

hrsť chery paradajok

100 g uvareného pšena

50 g kozieho syru

olivový olej

balsamikový ocot

Ingrediencie:

Tento šalát si môžete pripraviť aj bez pšena (vtedy je menej sýty), ale kvôli orechom a sušenému ovociu ho tiež odporúčam na raňajky, alebo obed. Mladý špenát si natrháme na väčšie kusy a dôkladne premyjeme studenou vodou. Potom si do neho pridáme nadrobno nakrájané sušené marhule, cherry paradajky a kápiu. Spolu s uvareným pšenom všetko premiešame s olivovým olejom podľa chuti. Vlašské orechy odporúčam ponechať vo väčších kusoch. Nakoniec si šalát posypeme mungo klíčkami a kozím syrom. Pre chuť môžeme šalát prebehnúť balsamikovým octom.