Zdravý olovrant od Mirky Luberdovej

Veríme, že ste na našich stránkach našli informácie, ktoré ste potrebovali.  Všetky články, ktoré ste čítali, by nebolo možné vytvoriť aj bez vašej finančnej podpory. Ďakujeme, že prispievate.

Názov účtu: Porážka.sk, Číslo účtu:  1242441006/1111,   IBAN: SK9711110000001242441006

 

Ak máte všeobecným lekárom predpísanú antikoagulačnú diétu (klikni tu)diabetickú diétu (klikni tu), kliknte si, prosím, na odkaz.

 

 

Ako olovrant vám môže poslúžiť aj hrsť zmesi orieškov, či jemne opražených semienok. Môžete si ich dochutiť aj na slano, ak ich zmiešate s bylinkami a pár kvapkami olivového oleja. Alebo na sladko, s troškou medu, či ryžového sirupu.

 

Pohánkové raw košíčky

Ingrediencie:

pohánka

mletá škorica

vanilkový prášok

slad (javorový sirup, xylitol, med, pšeničný alebo ryžový slad)

čerstvé ovocie

orechy (pekanové, vlašské, lieskovce)

Postup:

Dôkladne prepláchnutú pohánku necháme namáčať aspoň 15 minút. Následne ju zlejeme, necháme odkvapkať a presušiť v sitku. Dochutíme sladom, škoricou a vanilkou. Do papierových košíčkov dávame lyžicu pohánkovej zmesi, ktorú ozdobíme čerstvým ovocím a opraženými orechami.

 

Slané krekry (20 kusov)

Ingrediencie:

1/2 hrnčeka chia semienok (CHIA sú semienka Šalvie hispánskej, ktorú poznali už Aztékovia, pretože tvorila základ ich jedálnička. Ich názov pochádza z aztéckeho slova ''chian'' čo v preklade znamená olejnatý. Semienka nemajú vôbec žiadnu špecifickú chuť, ktorá by Vás mohla zaskočiť. Tieto drobné, nenápadné semienka v sebe ukrývajú všetku silu, ktorá robí semienka CHIA zdraviu prospešné. Majú unikátnu vlastnosť a dokážu absorbovať toľko vody, že zväčšia svoj objem až 12-krát. Hodia sa do bezlepkovej stravy, ktorá je vhodná pre diabetikov, dojčiace matky, deti a aj ľudí, ktorí majú problém so zažívacími ťažkosťami. Voľne kúpite v potravinách alebo BIO obchode.)

1/2 hrnčeka slnečnicových semienok

1/2 hrnčeka sézamových semienok

1/2 mandľovej múky

1 cesnak

2 lyžice posekaných čerstvých byliniek (šalvia)

štipka soli

Postup:

Semienka zmiešame v miske s mandľovou múkou. V druhej miske vyšľaháme zvyšné ingreniencie s 1 hrnčekom vody. Tekutú zmes následne nalejeme do suchej a miešame, kým sa nespoja. Zmes vylejeme na vopred vystlaný plech papierom na pečenie do hrúbky 0,5 cm. Pečieme 30 minút na 160° C. Po 30 min vyberieme, nakrájame na zhruba 20 kusov a dáme späť dopiecť na 20 minút. Necháme vychladnúť. Vo vzduchotesnej nádobe vydržia 2 týždne.

 

Pečená mrkva v balsamikovo - medovom marinovaní 

Ingrediencie:

300 g domácej mrkvy (je potrebné, aby boli mrkvičky štíhle a malé)

balsamikový ocot

med

pretlačený strúčik cesnaku (voliteľné)

hrubozrnná morská alebo himalájska soľ

Postup:

Mrkvičky vydrhneme kefkou na zeleninu. Vymáčame ich v marináde pripravenej z balsamikového octu a medu. Kto má rád cesnak, môže pretlačiť aj jeden strúčik do marinády. Pomer medu a octu nechám na vás. Treba ich spolu premiešať a ochutnať. Niekto má rád sladšie, niekto octovejšie. Môžete pridať aj trochu kokosového tuku pre exotickú chuť. Trúbu predhrejeme na 200-220°C. Plech vystelieme papierom na pečenie. Pečieme 15-20 minút. Potom ich opäť premiešame, poprípade otočíme na druhú stranu a necháme ich v ešte 10 minút piecť. Tesne pred dokončením môžeme ešte posypať hrubozrnnou soľou a necháme aspoň 5 minút prejsť tepelnou úpravou.