Aké sladidlá môžu pri pečení požiť diabetici

Veríme, že ste na našich stránkach našli informácie, ktoré ste potrebovali.  Všetky články, ktoré ste čítali, by nebolo možné vytvoriť aj bez vašej finančnej podpory. Ďakujeme, že prispievate.

Názov účtu: Porážka.sk, Číslo účtu:  1242441006/1111,   IBAN: SK9711110000001242441006

Fruktóza je jednoduchý ovocný cukor, ktorý má sladivosť až o 30 % vyššiu ako repný cukor. Je vhodná na dochutenie sladkých jedál, ale aj na varenie a pečenie. Fruktóza s vanilkovou príchuťou je náhradou vanilkového cukru.

  • Glykemický index fruktózy: 27
  • 1 SJ = 10 g

Xylitol

sladidlo, ktoré sa v prírode vyskytuje ako polyol (5-uhlíkatý alkohol) vo veľa druhoch ovocia, zeleniny a rastlín. Je rovnako sladký ako cukor, nemá vedľajšiu príchuť. Je možné ho použiť na osladenie zákuskov, tort, dezertov, zmrzlín – v receptoch stačí množstvo cukru nahradiť asi 2/3 množstvom xylitolu. Keďže má antibakteriálne účinky, nie je vhodný na prípravu kysnutého cesta, pretože nezabezpečuje vhodnú pôdu pre kvasinky.

  • Glykemický index: 7
  • 1 SJ = 16 g

Stévia

je rastlinka, ktorá sa používa na sladenie, liečenie niektorých druhov kožných chorôb a v kozmetike. Je 300-krát sladšia ako cukor. Je možné použiť ju na priame sladenie nápojov, dochutenie sladkých jedál, ale je vhodná aj na varenie či pečenie. Má svojskú príchuť – v koláčoch je možné ju zmierniť tak, že do cesta zároveň použijeme kúsok horkej čokolády.

  • Glykemický index: 0
  • 1 SJ = 0

Sukrin

vyskytuje sa v prírode, najmä v určitých druhoch ovocia (napr. melóny, hrušky, hrozno), ale aj v takých potravinách, ako je napríklad syr. Získava sa kvasným procesom. Nezvyšuje hladinu cukru a nemá žiadny vplyv na vylučovanie inzulínu. Chutí aj vyzerá ako klasický cukor, je vhodný na priamu konzumáciu, na varenie i pečenie.

  • Glykemický index: 0
  • 1 SJ = 0

Javorový sirup

je sladidlo, o ktorom je k dispozícii azda najviac rozporných informácií – od vysokého glykemického indexu a nevhodnosti pre diabetikov až po informáciu, že sa vstrebáva cez črevnú stenu a glykémiu neovplyvňuje, takže ho netreba počítať do SJ. Chuťovo pripomína karamel, je výborný napr. do bieleho jogurtu, na palacinky alebo iné sladké jedlá.

  • Glykemický index: 54 – 90
  • 1 SJ = 15 g

Sirup z agáve

sladidlo z kaktusu na báze fruktózy, obsahuje zvyškový inulín, stopové množstvá minerálov a veľa železa. Chuťou pripomína med, je možné použiť ho na osladenie nápojov, bieleho jogurtu, na chlieb s maslom alebo na pečenie.

  • Glykemický index: 27
  • 1 SJ – podľa údajov na obale

Prevodové tabuľky

ide o prepočet receptov obsahujúcich obyčajný cukor na recepty s rôznymi druhmi uvedených sladidiel. Prepočty sú individuálne a závisia vždy aj od iných surovín použitých v jednotlivých receptoch:

  • fruktóza: v upravenom recepte treba použiť množstvo zodpovedajúce asi 2/3 množstva cukru uvedeného v pôvodnom recepte
  • xylitol: rovnako ako pri fruktóze
  • stévia: 2 – 3 kvapky čírej stévie zodpovedajú asi 10 g obyčajného cukru
  • sukrin: je menej sladký ako cukor (uvádza sa, že má 75 % sladivosti cukru), takže ho obyčajne v receptoch treba viac ako klasického cukru
  • zero cukor: 1 čajová lyžička zodpovedá 4 čajovým lyžičkám klasického cukru

Ostatné suroviny používané v receptoch a spôsob výpočtu SJ

  • v receptoch sa často vyskytujú mleté mandle alebo ľanové zrniečka – nie je potrebné počítať ich do SJ, preto ani v receptoch sa s nimi v celkových SJ nepočíta, ale treba to vyskúšať
  • mandľová múka je často prisladená cukrom, takže obsahuje sacharidov podstatne viac – ak na pečenie používate takúto, je potrebné SJ v jednotlivých receptoch prepočítať
  • ak chcete v recepte nahradiť napríklad polohrubú múku mandľovou, stačí jej menej, obyčajne polovičné množstvo, inak môže byť cesto tvrdé
  • vo vybraných receptoch nájdete aj zmes na pečenie s nízkych obsahom sacharidov Low-carb master mix – odporúča sa miešať ju s múkou v pomere 1 : 1
  • súčasťou receptov bývajú aj vlašské orechy, pri tých si treba recept prepočítať podľa vlastných tabuliek SJ, t. j. podľa toho, koľko gramov orechov počítate na 1 SJ.

Zdroj: diabetikinfo.sk