Artičoka kardová, Artičoka zeleninová

Ľudové liečiteľstvo: nedostatočná činnosť pečene a obličiek, pri žlčníkovej a obličkovej kolike, žltačke, dne, obezite, reumatizme, žihľavke, astme, ekzémoch, zníženie tuku v krvi a tým predchádzanie komplikácií: kôrnatenie tepien, infarkt, mozgová príhoda, angína pectoris.

Recepty z artičoky:

Zápar a odvar: z listov a koreňov alebo len z koreňov - vhodíme do 1 litra vody 1/2 hrste rastliny, dobre osladíme medom, pretože je čaj mimoriadne horký. Čaj sa užíva 3-krát denne šálka pred jedením.

Šťava: získaná z čerstvých listov sa užíva 3 - 4 polievkové lyžice za deň zmiešané s medom alebo mliekom (príp. bielym vínom) na zmiernenie horkosti.

Tinktúra: približne 1/2 kg listov sa maceruje v 1litri alkoholu, 1 týždeň potom sa prefiltruje a užíva sa 1 lyžica denne.

Kúpele rúk a nôh: sa používajú pri chorobách pečene, žlčníkových kolikách, ekzéme, migréne, zápche, akné, lišajoch - do 1 litra vody sa pridá hrsť listov a koreňov.

Konzumácia: kvetné úbory artičoky zeleninovej sa konzumujú ako chutná zelenina: po sparení sa jedia ako karfiol a surové sa pridávajú do šalátov. Koreň sa konzumuje varený, aj surový ako reďkovka.

Nežiaduce účinky: Konzumácia artičoky ako potraviny alebo dlhodobé užívanie drogy v primeraných dávkach nemá vedľajšie účinky, ani kontraindikácie.

 

Zdroj: http://www.liecive.herba.sk/index.php/koncentraty/herbar/articoka-kardov...