Diéta pri DNE

Veríme, že ste na našich stránkach našli informácie, ktoré ste potrebovali.  Všetky články, ktoré ste čítali, by nebolo možné vytvoriť aj bez vašej finančnej podpory. Ďakujeme, že prispievate.

Názov účtu: Porážka.sk, Číslo účtu:  1242441006/1111,   IBAN: SK9711110000001242441006

Diéta pri DNE

Z lekárskeho hľadiska je DNA ochorenie, ktoré vzniká poruchou látkovej výmeny kyseliny močovej. Kryštáliky kyseliny močovej sa ukladajú v obličkách a kĺboch postihnutého a spôsobujú nepríjemnú bolesť. Keďže kyselina močová je vedľajším produktom rozkladu niektorých potravín, je dôležité sa im v rámci diéty vyvarovať.

Potraviny

Vhodné

Nevhodné

 

 

 

Mäso

  • malé porcie, varené, dusené
  • akékoľvek hovädzie a bravčové mäso
  • v obmedzenom množstve ryby bez kože (kapor, pstruh, šťuka, tuniak, losos)
  • občas hydina
  • v kľudovom období občas šunka
  • vnútornosti a výrobky z nich (pečeň, ľadvinky, srdce)
  • divina
  • vyprážané  mäso, bifteky
  • mladé mäso – čím mladšie, tým väčší obsah purínov (jahňa, teľa)
  • morské ryby
  • kyslé rybičky
  • údeniny  - všetky druhy  (salámy, paštéty, údené mäso, šproty)

Mlieko a mliečne výrobky

  • obyčajné  a kyslé mlieko, tvaroh, jogurty, tavené syry, tvrdé syry
  • pri záchvate dny - zrejúce a plesňové syry

 

 

Prílohy

  • zemiaky
  • knedle
  • ryža
  • cestoviny
  • biele a tmavé pečivo
  • hranolky
  • len obmedzene celozrnné výrobky

 

Ovocie a zelenina

  • čerstvé ovocie- jablká, hrušky, slivky, pomaranče
  • šaláty
  • kompóty
  • datle, čerstvý kokos, avokádo
  • zelenina dusená, zapečená
  • rebarbora
  • figy
  • špenát, špargľa
  • kapusta, kel
  • červená repa,
  • strukoviny, arašidy

 

Polievky

 

  • zeleninové
  • obilninové
  • mäsové vývary
  • vývar s pečeňovými knedličkami
  • strukovinové polievky
  • sáčkové polievky

Nápoje

  • čaj- čierny, zelený, ovocný bylinkový
  • minerálne a stolové vody (hlavne alkalické)
  • riedené ovocné šťavy a džúsy
  • silné kakao
  • silný čierny čaj
  • zrnková káva
  • alkoholické nápoje

Korenie a pochutiny

  • zelené druhy korenia – pažítka, kôpor, bazalka, oregano...
  • rasca
  • paradajkový pretlak
  • v období bez záchvatu aj cibuľa a cesnak
  • vlašské orechy
  • mandle
  • bujón
  • ostré korenie – karí, chilli, čierne korenie
  • sójová omáčka, worchester omáčka
  • horčica, chren
  • sardelová pasta
  • huby, hríby
  • čokoláda