Diéta pri warfarine

Veríme, že ste na našich stránkach našli informácie, ktoré ste potrebovali.  Všetky články, ktoré ste čítali, by nebolo možné vytvoriť aj bez vašej finančnej podpory. Ďakujeme, že prispievate.

Názov účtu: Porážka.sk, Číslo účtu:  1242441006/1111,   IBAN: SK9711110000001242441006

Zdroj: VH Medic, s.r.o., MUDr. Valéria Machová Husarovičová, PhD.

Warfarín je liek, ktorý sa používa na prevenciu vzniku krvných zrazenín (trombov) v cievnom riečisku a v srdci. Jeho účinok je založený na blokovaní účinku vitamínu K v organizme.

Vitamín K je látka rozpustná v tukoch s vplyvom na zrážanie krvi. Doporučená denná dávka vitamínu K: muži = 80 µg, ženy = 70 µg.

V prípade, že príjem K vitamínu v potrave kolíše, mení sa aj zrážanlivosť krvi, vzniká stav, ktorý môže pacienta liečeného warfarínom vážne ohroziť. Zásady diéty: stály príjem vitamínu K = každý deň zjesť približne rovnaké (malé) množstvo potravín s vyšším obsahom vitamínu K. Účinok warfarínu významne zvyšuje: horúčka, hnačka, náhle zníženie príjmu potravy(nechutenstvo, razantná redukčná diéta). Warfarín sa nesmie kombinovať  s Brufenom, Ibuprofenom, Acylpyrinom, Anopyrinom, inými liekmi na bolesť, ktoré znižujú zrážanie krvi. Pri bolesti a horúčke je vhodné kombinovať s Panadolom, Paracetamolom, Medipyrinom.

Potraviny

Vhodné

Nevhodné

 

 

 

Mäso

  • akékoľvek bravčové mäso
  • ryby
  • nízky príjem hovädzie a teľacie mäso
  • výnimočne hydinové mäso
  • hydinové mäso
  • vnútornosti, hlavne srdce a pečeň

Mlieko a mliečne výrobky

  • obyčajné  a kyslé mlieko
  • tvaroh
  • tavené syry, tvrdé syry

 

  • veľké množstvo jogurtov - obsahujú živé baktérie podporujúce rast baktérií v hrubom čreve, ktoré podporujú tvorbu vitamínu K

 

 

Prílohy

  • zemiaky
  • knedle
  • ryža
  • cestoviny
  • biele a tmavé pečivo
  • cereálie

 

 

Ovocie a zelenina

  • čerstvé ovocie- akékoľvek množstvo
  • jablká, hrušky, pomaranče
  • kompóty
  • zelenina čerstvá, dusená, zapečená
  • koreňová zelenina (mrkva, zeler, petržlen, reďkovky)- denne rovnaké množstvo
  • uhorky bez šupky, papriky, cuketa, zemiaky, huby, malé zrelé paradajky - denne rovnaké množstvo
  • strukoviny, okrem čerstvého hrášku - denne rovnaké množstvo, nie ako hlavné jedlo
  • sušené slivky
  • mango, kiwi
  • černice
  • maliny a čučoriedky len v malom množstve
  • listová zelenina v malom množstve
  • brokolica varená aj surová
  • obyčajná aj kyslá kapusta
  • ružičkový kel, čínska kapusta
  • avokádo
  • rebarbora
  • hlávkový šalát, čakanka, rukola
  • špenát
  • karfiol
  • červená repa
  • rajčina, uhorková šupka
  • jarná cibuľka

 

Vajcia

 

  • bielok
  • žĺtok 1x denne
  • väčšie množstvo žĺtkov

Nápoje

  • čaj- čierny, ovocný
  • minerálne a stolové vody
  • riedené ovocné šťavy a džúsy
  • bylinné čaje
  • zelené čaje
  • alkohol 1 drink denne (0,5l piva alebo 2dcl vína alebo 0,5dcl destilátu) – vyššie množstvo môže spôsobiť vážne krvácanie

Korenie a pochutiny

  • slnečnicový olej
  • repkový olej
  • kôpor
  • petržlenová vňať
  • zelerové listy
  • mätové listy
  • pažítka
  • sójový olej
  • olivový olej