Zdravá desiata od Mirky Luberdovej

Veríme, že ste na našich stránkach našli informácie, ktoré ste potrebovali.  Všetky články, ktoré ste čítali, by nebolo možné vytvoriť aj bez vašej finančnej podpory. Ďakujeme, že prispievate.

Názov účtu: Porážka.sk, Číslo účtu:  1242441006/1111,   IBAN: SK9711110000001242441006

Ak máte všeobecným lekárom predpísanú antikoagulačnú diétu (klikni tu)diabetickú diétu (klikni tu), kliknte si, prosím, na odkaz.

 

Banánovo - tvarohové muffiny

Ingrediencie

1 vajíčko

1 banán

3 lyžice plnotučného tvarohu

4 lyžice bieleho jogurtu (voliteľné, pokiaľ ich pridáte dajte o jedno vajíčko viac)

lesná zmes ovocia na ozdobu (môže byť aj mrazená) 

škorica

chai tea korenie (Môžete si spraviť aj doma použitím týchto ingrediencií: 2 lyžičky mletej škorice, 2 lyžičky sušeného zázvoru, 1 lyžička kardamónu, 1 lyžička klinčekov, 1/4 lyžičky muškátového oriešku,1/4 lyžičky nového korenia)

Postup

Do mixéru dáme všetky ingrediencie. Môžete zmes dohutiť škoricou, či chai tea korením (môžete vynechať). Všetko zmixujeme dohladka. Muffinové formičky zo silikónu môžme vymastiť kokosovým tukom, ale nie je to nevyhnutné. Do každej formičky nalejeme zmes zhruba do troch štvrtín. Na vrch uložíme ovocie a necháme piecť v trúbe vyhriatej na 190°C zhruba 10-15 minút. Muffiny necháme vychladnúť a vyklopíme. Tento recept je veľmi rýchly a jednoduchý.

 

Batátové vafle

Ingrediencie:

400 g batátov

175 g teffovej múky (Teff je podobne ako pohánka a quinoa pseudoobilovina. Patrí k nejvýživnějším plodinám na svete. Býva považovaný za nutričný ​​zázrak. Má vyvážený pomer bielkovín.)

80 g pšenovej múky

3 vajíčka

štipka himalájskej soli

1 malá lyžička cejlonskej škorice

štipka muškátového orieška

1 malá lyžička vanilky

2 malé lyžičky prášku do pečiva z vínneho kameňa

60 ml kokosového oleja

400 g kokosového mlieka

javorový sirup

1/2 avokáda

1 lyžica kakaového prášku

 

Postup:

Batáty ošúpeme a nakrájame na kocky. Upečieme v trúbe vored vyhriatej na 200°C. Vychladené batáty roztlačíme. Múky, soľ, prášok do pečiva, škoricu a muškátový oriešok spolu zmiešame. V ďalšej miske zmiešame roztopený kokosový olej, kokosové mlieko, vajcia, vanilku, 2 lyžice javorového sirupu. Keď je všetko spojené, pridáme k tomu roztlačené zemiaky. Napokon zmiešame úplne všetko spolu dohladka. Vaflovač vymastíme kokosovým tukom, a cesto upečieme do zlata. Avokádo zmiešame s kakaom a javorovým sirupom a miešame, kým nám nevznikne čoko - krém. Môžeme natrieť na vafle a ozdobiť malinami. Poprípade môžete skúsiť domáce orieškové maslo.